Ordlista
Ordlista
Autogiro
Du kan enkelt ansöka om autogiro hos dina leverantörer. Det innebär att din faktura dras automatisk från ditt plusgiro eller den bankgiro på fakturans förfallodag. Du behöver inte betala in fakturan manuellt. Om du fått en kreditnota så sätts pengarna in på ditt konto på förfallodagen.
Bolagsändring
Om du ändrar formen på ditt bolag t ex från enskild firma till aktiebolag så måste det anmälas till Preserv. Ett ägarbyte blir registrerat på butiken och det blir ett nytt kundnummer även om du som firmatecknare är densamma.
Exponering
Med exponering så menas tidningshyllor, löpsedlar, kampanjställ, tidningsvagnar mm.
Inventering
I butiker görs en inventering genom att man räknar vad som finns i lager, stämmer av datakassornas rapporter etc. Detta görs för att få en överblick över de varor som finns kvar i butiken och kunna bokföra ett korrekt lagervärde.
Juridisk person
Om du driver ditt företag som ett aktiebolag, handelsbolag eller i föreningsform är du juridisk person.
Kreditfaktura
En kreditfaktura kommer till dig om dina returer och leveransreklamationer överstiger leveransvärdet. Om du har anmält autogiro sätts pengarna in automatisk på ditt plusgiro alt bankgiro. Om du inte har autogiro så kontakta respektive leverantör för utbetalning. Du kan här ansöka om autogiro.
Lageröverlåtelse
Om ni vid ett ägarbyte väljer att lämna kvar de produkter som finns i butiken så ska ni göra en lageröverlåtelse. Totaltvärdet på produkterna räknas samman och fylls i på blanketterna Lageröverlåtelse. Detta gäller Tidsam. Blanketten skickas sen in till respektive leverantör som sen krediterar den gamla ägaren det belopp som ni kommit fram till samt debiterar nya ägaren samma belopp. Det mycket viktigt att de produkter som räknas samman inte är returindragna. Lageröverlåtelse av MTD:s tidskrifter krävs också, måste rapporteras av säljande åf och godkännas av nya åf på www.returer.se och ska ske på överlåtelsedagen.
Räknade returer
En tjänst som Tidsam erbjuder sina återförsäljare from 2015. Den innebär att Tidsam räknar och redovisar butikens returer istället för att butikens egen personal gör det. Butiken kan på så sätt frigöra tid till annat. Under Avtal/ansökan i menyn hittar du en länk till avtalet.